Ανακοινώσεις



Αύξηση εξαγωγών και τιμών ελαιόλαδου.


Αύξηση παρουσιάζει η κατανάλωση ελαιολάδου στην παγκόσμια αγορά. Ανοδική πορεία παρουσίασαν οι εισαγωγές ελαιολάδου κατά το 2011/2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC), στην ενημέρωση που εξέδωσε τον Δεκέμβριο του 2012. Ειδικότερα οι εισαγωγές το 2011/2012 ήταν ποσοτικά κατά 76.960 τόνους υψηλότερες σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Αύξηση εισαγωγών είχαμε στην Κίνα (+38%), στην Ιαπωνία (+21%), στη Ρωσία (+15%), στη Βραζιλία (+9%), στις ΗΠΑ (+9%), στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ (+24%). Σταθερές παρέμειναν οι εισαγωγές προς την Αυστραλία, ενώ μικρή μείωση (-1%) παρουσίασαν οι εισαγωγές στον Καναδά. Από την άλλη το 2012 είχαμε αύξηση της τιμής παραγωγού στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και στις τρεις κύριες παραγωγικές χώρες της ΕΕ, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα, η οποία όμως για τη χώρα μας ήταν πολύ μικρότερη σε σχέση με τις υπόλοιπες.
Στην Κίνα, την περίοδο 2011/2012, είχαμε τη μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών ελαιολάδου. Σύμφωνα με το IOC, η αύξηση ήταν κατά 12.741 τόνους (ποσοστό +38%) σε σχέση με τις εισαγωγές που έγιναν το 2010/2011. Ποσοστό 90% του ελαιολάδου που εισήχθη στην Κίνα προέρχεται από χώρες μέλη της ΕΕ, με επικεφαλής την Ισπανία (60%), ακολουθεί η Ιταλία (24%) και η Ελλάδα (6%). Όσον αφορά την ποιότητα, 85% ήταν παρθένο ελαιόλαδο, 5% ελαιόλαδο μειονεκτικό και 11% πυρηνέλαιο. Όπως επισημαίνει το IOC, οι εισαγωγές ελαιολάδου στην Κίνα αυξήθηκαν συνολικά κατά 331% στη διάρκεια των πέντε τελευταίων χρόνων.


Οι Ιταλοί αγοράζοντας χύμα έφεραν άνοδο στις τιμές ελαιόλαδου.


Αύξηση παρουσιάζουν οι τιμές ελαιολάδου της χώρας μας το τελευταίο χρονικό διάστημα. Όπως φαίνεται η ελληνική αγορά επηρεάστηκε θετικά από την ανοδική πορεία που υπήρξε στην ισπανική αγορά στις αρχές του 2013, καθώς οι Ισπανοί παραγωγοί, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, προσπαθούν να κρατήσουν ψηλά τις τιμές και δεν είναι πρόθυμοι να πουλήσουν. Αυτό ανάγκασε του Ιταλούς να στραφούν προς την ελληνική αγορά το τελευταίο χρονικό διάστημα, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να σημειωθεί μια άνοδος των τιμών. Θετικό είναι, επίσης, ότι παρουσιάζεται μια αύξηση στις εξαγωγές ελαιολάδου το 2012 και αν καταφέρουμε παράλληλα να αυξήσουμε τις ποσότητες τυποποιημένου ελαιόλαδου τότε θα κερδίσουμε από την υπεραξία του προϊόντος. Ένας παράγοντας που καθιστά επιφυλακτική την αγορά είναι ότι οι κυριότερες χώρες που καταναλώνουν ελαιόλαδο είναι και αυτές που το παράγουν, δηλαδή Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα, που όμως αντιμετωπίζουν βαθιά οικονομική κρίση. Το θετικό είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), από το προηγούμενο έτος αρχίζουν να αυξάνονται οι ελληνικές εξαγωγές τυποποιημένου ελαιόλαδου προς χώρες που δεν αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα (όπως Γερμανία, ΗΠΑ, Καναδά και Κίνα).